výměna oleje v převodovce

Témata týkající se motoru, převodovky, výfuku a palivové soustavy
Odpovědět
Jarouš
Příspěvky: 3
Registrován: 30 říj 2011, 19:29

výměna oleje v převodovce

Příspěvek od Jarouš »

Pročítám si tady vaše tipy na výměnu oleje v převodovce,ale nenarazil jsem tady na nikoho kdo by měl Combo B r.v.1996.Potřeboval bych poradit jak a jestli má cenu vůbec měnit ten olej.Navíc mi jde ztuha řazení.Hlavně po ránu :( Prosím poraďte mi někdo...Díky
Co-RS-ák
Příspěvky: 1894
Registrován: 13 dub 2011, 15:53
Bydliště: Mám.

Re: výměna oleje v převodovce

Příspěvek od Co-RS-ák »

čéče neslyšel jsem moc často že by někdo měnil olej v manuální převodovce... nicméně jsem se někde dočetl , že pokud jde řazení z tuha, může výměna pomoci a teď nazimu se tonejspíš bude hodit, pokud bys tam dal nějakej s nižším budem tuhnutí... :)
jinak, myslím že to bude jedno zda to je v corse či combu, tak jestli si tu narazil naněkoho kdo to měnil tam, bude to s největší pravděpodobností stejný, nebo hodně podobný...
Jarouš
Příspěvky: 3
Registrován: 30 říj 2011, 19:29

Re: výměna oleje v převodovce

Příspěvek od Jarouš »

Mám opela poprvé v životě a mám velmi malý zkušenosti s tímhle autem...potřebuju vědět jakej druh a označení převodového oleje mám nebo můžu použít... :) mám 1.7D 44kw/60Hp
mglore
Příspěvky: 258
Registrován: 30 říj 2009, 11:40
Bydliště: Plzeň

Re: výměna oleje v převodovce

Příspěvek od mglore »

Zdravim, spis tam toho oleje bude jen malo. Aby si vypustil veskerej starej olej, musel by si oddelat cele vyko vany prevodovky (tech asi 12 velkejch sroubu nebo kolik), koupit nove tesneni a dat ho tam zpatky. Olej se dolejva krz ten malej otvor nahore na prevodovce, co slozi take k serizeni razeni (takova ta svetla plastova cepicka, tu sejmes a musis do ni dat hooodne malej trychtir, resp. ja dal mrnavej a do nej jeste druhej, vetsi. Original tam patri prevodovej olej od opela (mluvim tu o manualnim razeni) - cervenej a modrej, do corsy (comba) patri cervenej - tzv. malinovka, vejde se tam cca 1.7 litru, litr ti prodaj u opela za 240 Kč. Pokud tam nechces dat origo, horko tezko sem hledal az sem zjistil, ze je to prevodovej olej se specifikaci 80W ( pozor, ne 80w/90!).
Jak sem rikal , zacnej ho nalivat tim malym otvorem na vrsku prevodovky, zaroven napravo od poloosy u ridici je sroub na kontrolu hladiny v prevodovce - je to takovy kolecko cca 3 cm prumer a uprostred ma imbus...ten povolis, vyndas a lejes jenom dokud ti olej nezacne vytekat tudy. Tenhle sroub ocistis od necistot ( je magnetickej, sbira mali supinky zeleza z prevodovky) a das ho tam zpatky, zaspuntujes tu diru nahore na prevodovce a hotovo. Osobne doporucuju staci jenom dolejt seshora, pouzij original malinovku od opela a hladinu si hlidej na tom vypustnim sroubu - pozor auto musi stat v rovine, ne na heveru jenom predek, az budes cekovat jestli uz nevyteka!
Tot vsechno, je to jednoduchy, na 10 minut max.

Muzes taky seridit razeni, urcite je tu navod na foru, taky to neni tezky.
Uživatelský avatar
NoX
Příspěvky: 707
Registrován: 31 kvě 2008, 11:31

Re: výměna oleje v převodovce

Příspěvek od NoX »

mglore to ma zbytecne slozity. vypusti se to pres kryt diferencialu, to jde lehce, je to par sroubu. z vrchu je ale zbytecne nalivat to pres dirku pro serizeni, je moc mala. o kousek vedle, u "domecku", kam vede tahlo razeni je sroub s dirou a na nem cepicka, odvetravaci sroub. sundas cepicku, vysroubujes ockem sroubek,a mas velkou nalevni dirku.

a do prevodovky se da pouzit oleju vic typu, 80w90 je bezna nahrada, pouziva se i 75w90, ale pro takhle starou prevodovku radsi hustsi. ten olej se da koupit v libovolne mototechne,a stoji cca 130kc/litr.
Jarouš
Příspěvky: 3
Registrován: 30 říj 2011, 19:29

Re: výměna oleje v převodovce

Příspěvek od Jarouš »

Děkuju za rady a tipy.Zkusim to a dám vědět jak to dopadlo... :lol: :lol: :lol:
Odpovědět