Ahoj, nevím jestli tohle téma tady už je, asi jo, ale nechce se mi to hledat ...
Dneska jsem jel v koloně asi 10 minut, venku na slunku cca 28 stupnů a rafička teploty se zvedla až ke 100 stupňům. Je to normální? Při jaké teplotě se uráčí spustit ventilátor? Byl jsem z toho docela nervozní, takže jsem pustil topení...
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
taky mi to spíná okolo 100°C to hoši trochu nedomysleli, řekl bych ... plánuju tam šoupnout nějakej odpor aby to spínalo dřív, jen nejdřív musím najít charakteristiku toho čidla a pak to vypočítat ...jdu hledat.. tak dyštak napiš SZ kdybys chtěl znát výsledek
takže je to normální, že ti rafika někdy v létě vyleze ke 100 stupnum jo? Jestli to tak dělá normálně u všech Cors, tak na to prdím.... měl jsem jenom pocit, že by optimálně měla být na 90...
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
na 90 je to normální, ale u Corsy je to asi nějaký pofidérní ty teplotní spínače co spínají saharu spínají mezi 95-100°C což je divný, ale je to tak správně.. neboj, nemáš v háji to čidlo jen to prostě soudruzi z NDR nedomysleli ..každopádně dám tam nějakej předřadnej odpor aby to chladilo dřív bohužel jsem nenašel žádnou dokumentaci k těm čidlům, takže prostě stříhnu kabel a budu zkouše různý odpory co se mi válej doma
A takhle vznikaj famy....nepresne sdelena polopravda...
takze corsy i tigry maj pretlakovej chladici system, coz v praxi znamena, ze i kdyz mate v chladici obyc destilku,
tak vam zacne varit az pri 110-115 stupnich - bod varu je posunut diky pretlaku, ktery za jizdy vznika.
Zaklady fyziky vam reknou, ze cim vyssi teplota, tim vetsi ucinnost....tj. chlazeni motoru pod 90 stupnu je neefektivni.
Spinani sahary kolem 100 stupnu je zcela v poradku a vazne auto neuvarite.
Pokud chcete mit jistotu, ze vam auto ani v lete nepoleze pres 95 stupnu,
kupte radsi poradnej chladic - z jakkykoliv verze corsy ci tigry s klimatizaci ( sirka chladice 630, tloustka 32 ),
hadice pasujou bez problemu a ty nase übermotory to uchladi i bez sahary samotnej termostat.
Vrakac nebrat, novej stoji v kelly 1200 a nema zaneseny kanalky jako 15 let starej z vrakarny.
Tepelnej spinac na chladici funguje v poloze sepnuto, neni rozpinaci, tudiz s odporama muzes blbnout od rana do vecera.
předchozí příspěvek velmi pomohl, uklidnil, ale... kdyby někdo upřesnil, bylo by to fajn.
1) spínač na chladiči jsem vyměnil - starý byl napůl shořený, vedou k němu jen DVA dráty (někde jsem četl, že většinou jdou 3)
2) spínač má 3 kolíky, PLUS a další dva - dvě funkce: (1) 85 - 95°C, (2) 92 - 102°C, Chápu tedy, že teplota uvedená na spínači je to, kdy má být sepnuto ... ?
3) Zapojil jsem tedy PLUS a jednu z funkcí (postupně vyzkoušel obě dvě) a nechal jsem teplotu vylézt skoro až ke 100 a nic se netočí.
Bez ohledu na přetlakový chladicí systém, pokud prostě na palubce ukazuje teplotu 97, tak by logicky ventilátor měl točit - když čidlo má být během této teploty sepnuté.
Je tam někde ještě nějaké jiné čidlo před čidlem na chladiči, které to ještě hlidá? Já chci prostě jen k sa*ru vyzkoušet, že jsem to dobře zapojil ... protože jako vystudovaný filolog vím o autech holé nic!
vyzkousis jednoduse, vytahni konektor z toho termospinace vetraku co je v chladici a propoj v tom konektoru ty 2 kabely..mel by se pustit vetrak. Jinak verze s klimou maj v chladici 2 termospinace...2 dratovej spina vetrak na chladici, 3 dratovej vetrak na klimachladici.
Udaji na palubce az tak verit presne nemuzes, je to orientacni, 3 stupne tu, 3 stupne tam...sahara se ti spusti az fakt kolem 100ky, ne kolem 97.
tohle spojovani dratu jsem uz zkousel a tocilo se takze OK. V tom pripade to chapu spravne, ze toceni sahary jeste "drzi" nejaky jiny povel ci spinac, ne jen samotny termospinac na chladici, je tak?
Ja jen, ze ta Corsa je tady ve Finsku zvykla na jine teploty, tak ji nechci v lete uhnat a jak teplota leze nahoru, sem nervozni.
mě to spíná až v červeném poli... a taky mě to dost děsí...každý normální auto má stále 90°C jen corsy si jezděj nahoru a dolu... asi si tam dám vypínač přes světla abych si to mohl spínat kdykoliv budu chtít
to je blbe ne? pokud vim tak pri 100 uz to pomalu vaří tak se kazí motor (muže se přidřít vačka ventily atd a pokud má olej vysokou teplotu tak ztrácí schopnost mazání válce a můžeš zadřít i motor
už ste menili chladič za vačší ,pripadne za tu verziu z klimatizacie? pasuje to
lebo píšu rozmer 680x285x33
a ne 630 jak bylo uvedene v prispevku víš
s tým topením v kolone to mám aj ja tak že sa začne prehrívat a potom trpím lebo musím mít pustene topení na maximum aby motor nehral ale mne je teplo na skapaní