Hgi's Corsa B (1.2i 33kW)

1993-2004

Moderátoři: pdk88, jamal.jefries, Gooder, Bobek

Hgi

Hgi's Corsa B (1.2i 33kW)

Příspěvek od Hgi »

Je to už rok, co jsem si koupil Corsu B s motorem 1.2i X12SZ 33kW (r.v 1996) a do teď jsem nebyl schopen o ní nic napsat. Až dnes, kdy jsem nemocnej a ležím v posteli. Je to moje první vlastní auto, který jsem si sám koupil a začal ho rekonstruovat. Když jsem tohle auto kupoval, tak jsem o autech toho moc nevěděl, nikdy jsem se v nich moc nehrabal, takže jsem se začal sám všechno pomalu učit a zjišťovat, co a jak funguje. Bohužel se mi nedochovaly fotografie z doby, kdy jsem auto koupil, takže Vám nemohu ukázat v jakém stavu bylo, ale jsem si jistej, že si to umí každej představit u 17 let starýho automobilu, o který se nikdo moc nestaral. Auto má najeto poctivých cca 98 tisíc kilometrů, z toho všechny díly byly původní (tlumiče, kotouče, čepy, brzdy atd...). Původní majitel do toho akorát lil benzín, jinak s tím nikdo nic nedělal.

Na jaře tohoto roku jsem začal s opravami. Ze začátku jsem se toho docela bál, protože jsem auto nikdy neopravoval, ale postupem času jsem získal sebevědomí a z běžné opravy se stala celková generální rekonstrukce. Začal jsem s výměnou brzd (kotoučů, desek, tlumičů, čepů) a skončilo to tak, že jsem komplet všechno rozebral až do šroubku a pak znova všechno skládal dohromady. Koupil jsem si CO2, který jsem v životě nedržel v ruce a naučil jsem se svařovat.

Auto je dnes v této podobě. Nechci zde vypisovat, co jsem na autě již vyměnil/opravil, protože toho bylo fakt hrozně moc. V podstatě kromě motoru je na autě téměř všechno nové. Auto jsem koupil za cca 20K a už jsem do něj vrazil tolik, že bych měl novou Corsu D. Nemám to přesně spočítané, protože to ani vědět nechci :) Beru to jako svůj koníček a odpočinek od své práce.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Na fotky z opravy, které jsem v průběhu času občas udělal se můžete podívat níže. Je to jenom několik fotek, které se mi dochovaly. Fotil jsem si i takový nesmysly jako sváry, především u hrdla nádrže, kde jsem tvaroval nový plech - to byla děsná práce. Asi nejhorší práce bylo broušení, kitování a chystání auta do celolaku - už nikdy více. Toho jsem měl po třech týdnech fakt plný zuby :)

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

No, co mě chybí a co bych chtěl v budoucnu (na jaře) dodělat, protože jsem to již nestihl?

Především musím nastříkat všechny lemy kolem blatníků do barvy karosérie, přední a zadní nárazník (buď seženu přední z GSI nebo použiju ten laminátovej, co je vidět na jedné fotce). Také bych rád dostříkal zámek zadních dveří, trisky v kapotě na ostřikovač a lyžiny nosiče na střechu. Také bych rád dodělal komplet interiér, ten půjde očalounit do kůže + vyměnil bych přední sedačky za GSI sedačky. Chtěl jsem koupit hotovej interér od Kevina zde z fóra, ale zatím mě to okolnosti v rodině nedovolili. No a v neposlední řadě je výměna motoru za nějakou 1,6L 16V nebo 2,0L, uvidíme na jaře.

Doufám, že se Vám bude moje Corsa líbit, i když není zatím dodělaná. Všechno to je čistě moje práce, včetně připravy do laku - samotný stříkání dělal již lakýrník, na to jsem si netroufl. Venku je již hrozná zima a dělat na ní něco nelze ani u nás na dvoře. Takže už aby bylo jaro :)
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
schleza

Re: Hgi's Corsa B (1.2i 33kW)

Příspěvek od schleza »

Pěkný kus práce si na ni udělal. A ted je z ní opravdu krasavice :jj_good: hlavně ať dlouho slouží
Gooder

Příspěvek od Gooder »

No teda, co dodat. Jsem na tom stejně, že se ve věcech ohledně aut(hlavně motoru) nevyznám, ale rád bych to napravil. Teda Ty se už vyznáš :D S penězi jsem na tom stejně, taky už jich je v autě spousta. Mně osobně to nevadí, jen doma to nikdo nechápe...

Máš to pěkný, sice bych pár věcí udělal jinak, ale hlavní je, že se to líbí Tobě. A rozhodně jsi na tom udělal spoustu práce. Hlavně jsi jeden z mála, co dal přednost stavu před tuningem :jj_good:

A jestli můžu poradit, ten nárazník tam nedávej. Myslím si, že najdeš spoutu hezčích tuningovejch :wink:
Po silnicích se pohybuje pár řidičů a spousta držitelů řidičského oprávnění
Prosím -> Obrázek
Co-RS-ák

Příspěvek od Co-RS-ák »

hele, fakt moc krásná corsa, mám stejnou jak ty, akorát ve výrazně horším laku... fakt tam nedávej ty příšerný nárazníky co jsou na fotkách, buď dej origo černej velkej před fl, nebo loonelytunes nebo jak se jmenuje, gooder ví... či gsi teda.. jinak to máš moc pěkný, kolik stojí celolak?
Hgi

Příspěvek od Hgi »

Moc děkuji za pochvalu.

S nárazníkama to je ještě otázka. Pokud seženu něco lepšího, např. z GSIčka, tak to bude o nečem jiným :) S motorem to bude taky docela nelehký úkol. Sehnat v dobrým stavu 1,6 16V, která nebude žrát víc oleje jak benzínu asi nebude nic jednoduchýho :(

A úpřimně řečeno, abych vyměnil motor a zjistil, že to žere 15L/100km + 1L oleja na 1000km, tak na to prdím. S tímto motorem co tam zatím mám, tak to nežere absolutně žádnej olej, startuje to na brnk. Akorát to vůbec nejede no :(

Celolak mě přišel na cca 10K i s barvou, ale nechal jsem na tom svoje ruce, a to mi při broušení ještě pomáhal taťka, jinak bych to asi brousil do teď :D
Corsa 1.2i (33kW) -> upgrade: 1.4 16V (66kW) ... ->>> new upgrade: X16XE ... cca 130kW (zatím)
Co-RS-ák

Příspěvek od Co-RS-ák »

to obdivuju, věřit si natolik s tím vybroušením a kitováním, že to nechám přestříkat ... já bych trnul aby mi to nezačlo znova reznout, protože se mi to pokaždý stane znova
:D a ten motor, raději ych kouknul na c20xe, když máš takovou káru, tak ať podle toho i jezdí :) kup třeba celou calibru s motorem a vyzkoušej, zbytek můžeš rozprodat..taky to tu někdo udělal tak ho celá sranda vyšla prý skoro na nic, pokud ještě nevydělal, ale to byla prej nějaká s tuning nárazníkama ;)

odkud jsi?
pdk88
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pdk88 »

..no jo nesmíš bejt lama, no :wink:
Corsa A GSi C20XE "Orangeer"
Corsa A C20XE "Terrorschlumpf"
neu: Corsa C GSi Z18XE
ex: Corsa B combi X14XE "Bublina"
Hgi

Příspěvek od Hgi »

Samozřejmě, koroze to je i moje noční můra, že se po roce či dvou někde něco objeví, ale takovej je život i když děláte věci fakt poctivě.

Každou ťupku jsem vybrousil až na zdravý železo, to co bylo hodně shnilý, tak všechno odřezaný pryč a znova vyvařený. Celej spodek auta je poctivě vybroušenej, natřenej základem proti korozi + vrchní barva + nastříkanej takovou tou gumovou sračkou + všechno to je vystříkaný voskem, všechny dutiny, škvíry, mezery a to i ve vnitřku auta, jako jsou sloupky, různý skuliny v profilech, zadní dvěře, boční dveře, kapota atd... Po každé zimě to umyju komplet ze spodu vapkou, abych dostal pryč tu hnusnou sůl. Auto je ve všech dutiných doslova prolitý voskem (dělal jsem to všechno poctivě), takže to snad nějakou dobu vydrží.

Ale nic nebude věčný, to Vám řekne každej zkušenější autoklempíř.

O C20XE jsem samozřejmě uvažoval, i když ta úprava uchycení motoru atd. by byla trochu složitější, ale není to nic nemožnýho. Uvidíme co se naskytne. Třeba tu někdo na fóru bude prodávat nějakej motor v dobrým stavu, kdo se o něj staral, má k němu určitej vztah a nebude mu jedno komu ho prodá.

Na jaře bych se rád naučil stříkat s pistolí a nastříkal bych si sám všechno co mě zbývá. Už mám stříkací pistoli (starou, dobrou kovofinišku) + velkej kompresor s odlučovačem. Tak už aby bylo teplo a já si mohl něco zkusit stříknout :)
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petanek192 »

Dobra prace pane !
Definice saabu:Bez rychlosti není adrenalin,a bez adrenalinu není odvaha,bez odvahy není láska

Saab 2,3Turbo AERO 250ps audio HARMAN KARDON 8)
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Kdy ti muzu dovest tu moji lasku ? Taky by chtela kapanek ponatrit se jim ten pozink moc nepovedl . Coz ?
Definice saabu:Bez rychlosti není adrenalin,a bez adrenalinu není odvaha,bez odvahy není láska

Hgi

Příspěvek od Hgi »

děkuji :) Ty mas nekde pozink? Ta moje popelnice pozink nevidela ani z rychlíku :)

Pozink neni vsemocnej ani na novejch autech. I když je plech pozinkovanej poctive (neni to pouze ohybanej/razenej pozinkovanej plech), tak pokud se o auto clovek nestara, jako ze nevystrikava dutiny, podvozek voskem nebo olejem a neumeje auto ze spodu kazdou zimu, tak mu to stejne zacne hnit, a je jedno jestli mas AUDI, BMW, FERARRI nebo neco jinyho.
Petr_Corsa A+B
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr_Corsa A+B »

Ahoj,
taky pochvala nad Tvou prací. Co se týče toho motoru, jestliže nemáš jako jsem měl já např. C16XE (1.6 16V), tak opravdu sháněj rovnou C20XE, ten seženeš za pakatel, je to z 1.2 asi stejná pakárna jako tam dostat C16XE, držáky jsou prostě jinak.
Taky Ti na rovinu řeknu, že tady v CZ neseženeš 1.6 16V v dobré kondici, ty co k sehnání kdysi byli, jsou už rozprodané a dnes si troufám říct, že už baští olej taky... Ale na druhou stranu, každý motor se nechá udělat, v tom bych problém neviděl. A jak psal Pedros, že když už, tak C20XE, mno pardon, ale v kolika 1.6 16V a v C20XE Corsách už jel, aby mohl porovnávat...
Corsa A 1.2S 1986 READY TO GO // Corsa B C16XE GSI 1994 READY TO GO AS WELL
---My Cars---
Obrázek Obrázek
petanek192
Člen Corsa Clubu
Kontaktovat uživatele:

Vsechny vebe by po roce 2000 meli mit pozink .

Hgi

Příspěvek od Hgi »

Ahoj děkuji,

Měl bych na Vás kluci dotaz. Potřebuji na rozměr pneumatik 175/55 R15 vybrat ALU disky. Mohl by mi někdo poradit?

Ideální by byla šířka disku 5,5J, ale těch je jako šafránu, a tak mně zajímá, jestli dostanu tyhle pneumatiky bez problémů a nebude to ničemu vadit na šířku ráfku 6J? Díky.

Jinou (větší šířku pneumatik) tam nechci, protože to s tím motorem nepojede :) Mám odzkoušeno, že 175 jsou tak maximum na můj motor, kdy to ještě slušně jede.
Fošna

Příspěvek od Fošna »

Hele já dostal 165/50 R15 na 7 ráfek... takže bych v tom neviděl problém :)

viewtopic.php?f=9&t=4415&start=375
Corsa A 12NC (43PS)--- EX
Corsa B X14SZ (60PS)--- EX
Astra F X17DTL (65PS)--- EX
Zafira A Y20DTH (100PS)
Odpovědět